Nu lasa faimoasele mituri despre programare sa-ti schimbe viitorul! Afla adevarul din spatele unei cariere in programare si software development si preia controlul asupra drumului tau profesional. Hai sa dezmintim cele mai importante mituri:
Trebuie sa ai studii in domeniu
✨ Adevar: poti deveni un programator autodidact fara o diploma
Programarea este una dintre acele abilitati in care educatia formala nu este obligatorie. Poti invata sa devii un programator grozav, urmarind tutoriale, participand la cursuri online sau la programe de mentorship.
Este nevoie de cateva luni pentru a te perfectiona in programare
✨ Adevar: Nu te vei perfectiona in programare niciodata
Invatarea programarii dureaza mult. Este nevoie de multa rabdare, mereu vei invata ceva nou, indiferent cat de experimentat esti. A fi perfect in programare nu este greu, este de fapt imposibil. Asigurati-va ca acceptati acest lucru inainte de a incepe o cariera in programare.
Ai nevoie de un IQ ridicat
✨ Adevar: Programarea nu este grea, insa ca orice lucru nou de invatat este nevoie de timp
Daca te astepti sa devii un bun programator in cateva saptamani, nu o vei face. In realitate, de obicei dureaza saptamani – chiar luni – doar pentru a putea scrie independent un program de baza, cum ar fi un snake game. Odata ce accepti faptul ca invatarea necesita timp, programarea nu mai este atat de dificila.
Trebuie sa fii bun la matematica
✨ Adevar: nu trebuie sa fii bun la matematica pentru a deveni programator
Sincera sa fiu, nu e nevoie sa stii mai deloc matematica pentru a incepe. Cu toate acestea, gandirea logica si cunostintele din matematica te pot ajuta sa ai un start mai bun.
Codul arata cam asa…
✨ Adevar: Codul nu arata niciodata asa
Codul de mai sus nu este lizibil si usor de gestionat. De obicei, codul este structurat si usor de citit astfel:
Sunt multe lucruri pe care trebuie sa ti le amintesti
✨ Adevar: Nu trebuie sa tii minte totul pe de rost
In schimb, este suficient sa intelegem ideologia de baza a programarii. Daca inveti mai multe limbaje de programare de-a lungul timpului, iti vei da seama cat de greu este sa-ti amintesti sintaxa fiecaruia. Acest lucru se datoreaza faptului ca fiecare limbaj de programare are unele asemanari cu orice alt limbaj de programare. Iti este imposibil sa-ti amintesti totul. Este mult mai eficient pentru tine sa inveti elementele de baza ale programarii si sa folosesti Google atunci cand este nevoie.
Programatorii adevarati scriu in C sau C++
✨ Adevar: Toate limbajele sunt valide si la mare cautare
Invatarea C sau C++ este intr-adevar mult mai dificila decat invatarea Python, dar faptul ca un limbaj este mai provocator nu inseamna ca este mai valoros. Ar fi ca si cum ai spune ca badmintonul nu este un sport pentru ca este mai usor de invatat decat tenisul (am dat un exemplu, nu stiu cat este de real). Acestea fiind spuse, in timp ce Python este mai usor de invatat, asta inseamna ca exista mai multa concurenta pe piata muncii.
Sa ceri ajutor este un lucru rusinos
✨ Adevar: Sa ceri ajutor este esential ca programator
Uneori, sa ceri ajutor poate fi singura modalitate de a depasi obstacolele care iti impiedica procesul. Exista atat de multe lucruri de retinut in programare incat nu este fezabil sa le faci pe toate pe cont propriu. Acesta este motivul pentru care exista comunitati uriase construite in jurul diferitelor domenii ale dezvoltarii software. Sunt acolo pentru a aduna solutii si pentru a se ajuta unul pe altul. Daca exista o eroare in codul tau, gandeste-te un minut sau doua. Daca nu-ti vine nimic in minte, atunci cand totul esueaza, cauta pe Google eroarea pentru a cauta ajutor. Daca lucrezi ca programator, ar trebui sa poti intotdeauna sa ceri ajutor de la cei care au mai multa experienta. Dupa parerea mea, un programator priceput este cineva care stie sa ceara ajutor devreme pentru a maximiza progresul – si caruia nu ii este rusine sa foloseasca Google sa Stack Overflow la locul de munca.
Gasesti si alte mituri despre programare pe instagram, urmareste-ma si acolo.
.